Er zitten zoveel taboes aan het stiefouderschap. Als ouder zijn, zijn er zoveel taboes aan verbonden.

Voor mij wist ik in het begin niet zeker wat ik voor mijn stiefkinderen mocht zijn.

Of ik iemand op de tenen trapte of tot welke diepte ik verbinding mocht maken en deel mocht uitmaken van hun leven.

En zouden ze mij dan überhaupt wel leuk vinden?

Wat als het niet lukt tussen ons, wat zouden mijn toenmalige vriend en ik dan doen?

Ik moest kijken naar wat voor soort ouder ik wilde zijn en zou het opvoeden van deze kinderen vanaf jonge leeftijd in mijn leven werken? (Tip: vragen stellen aan jezelf en het universum voordat je grote keuzes maakt, kan veel bewustzijn creëren).

Veel mensen struikelen over het ouderschap en ik weet dat veel anderen plannen maken. En voor mij had ik het voordeel dat ik kon kijken naar de realiteit van hoe het opvoeden van deze kinderen eruit zou zien.

Ik had de kans om ze te leren kennen zoals al in de wereld ontwikkelde mensen (zo goed als een 5- en 7-jarige dat kan zijn). Ik hoefde ze niet ter wereld te brengen en daarna te leren hoe het was om kinderen te krijgen. Ik heb mogen ervaren hoe het leven met deze kinderen vroeger was, moet ik zeggen, ik heb me ertoe verbonden.

Ik moest kijken naar hoe de realiteit van co-ouderschap met mijn toenmalige vriend eruit zou zien. En hoe zou het min of meer co-ouderschap met de moeder van mijn stiefkind, die op zijn zachtst gezegd niet mijn grootste fan was, ook zijn. En hoe het zou zijn om in zijn familie te trouwen. Zoals mijn stiefvader dacht: je trouwt niet zomaar met de persoon, je trouwt met de hele familie.

Zonder het gereedschap van Toegang tot Bewustzijn®, zou ik het al lang hebben opgegeven voordat ik erin was geslaagd enkele van de mooiste, diep ontroerende relaties van mijn leven met mijn stiefkinderen op te bouwen.

Stiefouders krijgen zo'n slechte reputatie; er is de stereotiepe kwaadaardige Disney-stiefmoeder. Het komt zo vaak voor dat wanneer een stiefouder zich bij het gezin voegt, deze stiefouder alle projecties, verwachtingen enzovoort van het reeds bestaande gezin ontvangt. De stiefouder moet zich aanpassen aan de reeds bestaande gezinsdynamiek.

Ik moest proberen een bijdrage te leveren zonder mij te verliezen tegenover de hoop, dromen, projecties, verwachtingen en oordelen van anderen. Gelukkig hadden de betreffende kinderen er geen, ik hou zo van kinderen. Ik moest kijken naar waar deze kinderen mee te maken zouden krijgen vanuit het universum van hun moeder en hoe ik het ons allemaal zo gemakkelijk mogelijk kon maken. Ik ben blij te kunnen melden dat dit niet alleen mogelijk was, maar ook zeer succesvol.

Ik had het voordeel dat ik een magische stiefouder had, en niet de stereotiepe. Mijn stiefvader heeft letterlijk mijn leven gered en ervoor gezorgd dat ik alles op de wereld kon hebben, op een manier waarvan ik eerlijk gezegd betwijfel of maar weinig anderen dat zouden kunnen. Omdat ik nu zelf stiefkinderen heb, begrijp ik nog maar net de diepgaande toewijding die hij als kind aan mij heeft geleverd en de offers die hij onderweg voor mij heeft gebracht.

Het hebben van mijn stiefvader als voorbeeld van een ouder gaf mij de kracht om geduld met mij en mijn nieuwe kinderen te hebben terwijl we leerden hoe we elkaar konden ontvangen en bij elkaar konden zijn. Die kleine kinderen hebben me zeker geleerd hoe ik op een geheel nieuwe manier kan ontvangen met hun vriendelijke, open harten en persoonlijkheden.

Mijn stiefvader heeft me geleerd om nooit mijn standpunt aan de kinderen op te dringen, maar hen liever te vragen wat ze wilden dat ik voor hen zou zijn. Om genereus met ze te zijn, met mijn wezen en geld, en ze nooit het gevoel te geven dat ze op de tweede plaats komen. Kinderen moeten weten dat zij op de eerste plaats komen, dat ze waardevol zijn en een bijdrage leveren aan de wereld.

Voor alle stiefouders van de wereld die de kinderen van anderen opvoeden: wat voor geschenk of toevoeging kunt u zijn in het leven van uw kinderen? Hoeveel geluk hebben deze kinderen die meer dan twee ouders hebben en een dubbele verjaardag en Kerstmis hebben?

Als u een goede stiefouder bent, beheerst u de kunst van familiale diplomatie en vrijgevigheid van geest en heeft u geleerd groter te zijn dan uw eigen persoonlijke problemen. Ik streef ernaar om een half zo goede stiefouder te zijn als mijn eigen stiefvader. Dan weet ik dat ik voor mijn stiefkinderen een onvoorstelbaar geschenk zal zijn.

IMG_5344_resize

Hoe zou het zijn als we in een wereld zouden leven waarin elk kind de kracht zou hebben om te weten dat hij het weet? Om te weten dat ze alles kunnen zijn en creëren wat ze maar willen? Een wereld waarin ze toegang krijgen tot de tools waarmee ze dat kunnen creëren?

Of je nu een leraar, ouder, stiefouder, broer of zus bent, iemand die in welke hoedanigheid dan ook met kinderen werkt, of zelfs als je ooit een kind bent geweest, deze oproep is voor jou:

ONTDEK HIER BEWUSTE OUDERS – BEWUSTE KINDEREN